Ciekawostki dotyczące oleju kokosowego

Olej kokosowy – olej z drzewa życia – najzdrowszy wsród oleji

Olej kokosowy – masło kokosowe, tłuszcz kokosowy – otrzymywany jest poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąszu orzechów palmy kokosowej coco nucifera.

Wytwarzany z palmy kokosowej olej ma bogate zastosowanie zarówno: w kuchni, kosmetyce i leczeniu.

Olej kokosowy a zdrowie

Kokos sam w sobie jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik oraz posiada różnego rodzaju witaminy i minerały.

Co sprawia, ze jest taki dobry?

Olej kokosowy w znacznej mierze składa się z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych, podczas gdy większość tłuszczów zawiera kwasy tłuszczowe długołańcuchowe.

Dlaczego rozmiar kwasów tłuszczowych jest tak ważny?

Dlatego, że nasze ciała reagują i metabolizują każdy kwas tłuszczowy inaczej w zależności od jego rozmiaru.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które właśnie posiada olej kokosowy nie mają negatywnego wpływu na poziom cholesterolu i obniżają ryzyko miażdżycy tętnic oraz chorób serca.

Około połowy zawartości oleju stanowi kwas laurynowy, który w organiźmie przekształca się w monolaurynian.

Ma on silne właściwości:

– przeciwbakteryjne
– grzybobójcze
– wirusobójcze
– niszczy drobnoustroje pokryte otoczka lipidową takie jak: wirus opryszczki, ospy, przeziębienia oraz
– niszczy bakterie Helicobacter pylori wywołujące wrzody żołądka

Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę antybakteryjną organizmu – w tym także tę dobroczynną – monolaurynian atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

Olej kokosowy zawiera również kwas kaprylowy, który pomaga:

– wzmacniać odporność organizmu
– wykazuje silne właściwości; antybakteryjne, natywirusowe, antygrzybiczne
– zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki
– spowalnia procesy starzenia się skóry oraz
– sprawia, ze staje się ona jędrna i elastyczna

Stosowanie zewnętrzne oleju kokosowego np. na powierzchnie skóry, znakomicie nadaje się do zwalczania:

– infekcji, wysypek i egzem
– leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry
– łagodzi świąd i ból po ukąszeniu owadów
– wspomaga leczenie grzybicy stóp
– pomaga zwalczać opryszczki, trądzik, wypryski, zapalenia i owrzodzenia skóry
– wspomaga rany po oparzeniach, odleżynach, siniakach
– stosowany na włosy zmniejsza ilość wypadania włosów – łysienie
– łagodzi bóle zębów

CIAŁO – KOKOSOWA KOSMETYKA

Olej kokosowy nadaje się idealnie jako balsam do ciała.

– zapobiega przeznaskórkowej utracie wody
– pomaga odbudować naturalną barierę lipidową
– zmiękcza skórę, zapobiega jej przesuszaniu oraz łuszczeniu się
– zmniejsza plamy i przebarwienia spowodowane działaniem promieni słonecznych, kuracji hormonalnych oraz zaburzeniami wewnątrz organizmu.
– zmniejsza zmarszczki – twarz staje się wyraźnie gładsza, istniejące zmarszczki są mniej widoczne, a nowe powstają zdecydowanie wolniej
– w przypadku bardzo delikatnej i przesuszonej skóry olej jest używany do demakijażu oczu i twarzy – ma działanie chłodzące i uspokajające

Naturalne antyoksydanty oraz wit. E zawarte w oleju kokosowym wnikają w głąb skóry i transportują składniki odżywcze, przywracając jej elastyczność, blask i naprężenie.

Najlepsze rezultaty można uzyskać:

– wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę tuż po kąpieli.
– doskonale się wchłania, wnika w głąb skóry i nie pozostawia tłustego filmu.
Skóra pozostaje nawilżona, gładka i elastyczna.

Można również dodać łyżkę oleju do wanny i po prostu się wykąpać.

WŁOSY

– aplikacja oleju na włosy doskonale je pielęgnuje, zapewnia ich odbudowę i ochronę, a także usuwa łupież.
– jest to idealny kosmetyk dla osób, które maja suche, zniszczone włosy ze skłonnością do rozdwajania końcówek
– doskonale nadaje się jako maska do włosów farbowanych

Sposób użycia:

Aby odżywić włosy olejem należy go wmasować w mokre włosy, najlepiej nałożyć foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. Pozostawić na jakiś czas, a następnie umyć włosy szamponem – dwukrotnie.

Można również nałożyć odrobinę oleju roztartego palcami na końcówki włosów – doskonale je odżywi i zregeneruje.

KUCHNIA = ODŻYWIANIE

Olej kokosowy jest niezwykle smaczny i zdrowy.
Nie tylko dostarcza mniej kalorii niż inne tłuszcze, ale także jest łatwo przyswajalny, bogaty w witaminy i minerały.

Bardzo istotna cechą, która decyduje o wartości oleju kokosowego w kuchni, jest jego wyjątkowa trwałość.

Większość olejów jest niezwykle wrażliwa na temperaturę i szybko traci swoje wartości, gdyż dobroczynne związki rozkładają się w cieple.

W przypadku oleju kokosowego łańcuchy kwasów tłuszczowych w nim zawarte są bardzo odporne na wysoką temperaturę i nie ulegają łatwo zepsuciu.

Dzięki temu można go używać do smażenia i pieczenia nawet w wysokich temperaturach bez obawy, że spali się i wydzieli szkodliwe, rakotwórcze związki.

Olej kokosowy jest świetny do:

– smarowania pieczywa
– idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach
– nie pali się
– nie jełczeje
– dzięki swoim właściwością smakowym nadaje potrawom orientalny charakter
– pomaga utrzymać właściwą wagę ciała
– lepiej się wchłania niż inne oleje i nie jest magazynowany w tkankach w postaci tłuszczu i cholesterolu
– jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do odkładania się
– jego łatwa wchłanialność sprawia, że doskonale nadaje się dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.
– jako tłuszcz pochodzenia czysto roślinnego jest dobrym produktem dla wegetarian i wegan ponieważ zastępuje wszystkie tłuszcze zwierzęce.

02

W razie dodatkowych pytań oraz po szczegóły oferty serdecznie zapraszamy do kontaktu

PPUH „NOELS”
Aleksandra Szczodorwska
Ul. Jeżynowa 2
62-023 Borówiec

Magazyn
ul. Trzecka 11
Gowarzewo 63-004

Zapraszamy do kontaktu
+48 502 920 677
+48 61 285 78 99
firmanoels@gmail.com
NIP: 668 176 45 05

Zapraszamy do kontaktu
+48 502 920 677
+48 61 285 78 99
firmanoels@gmail.com
NIP: 668 176 45 05